Home Duurzaam Consumeren Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

`Gooi geen vet door de gootsteen en het toilet`. De zuivering van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Om die reden doet de Unie van Waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet bij het huishoudelijk afval mee te geven en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. “De zuivering van al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro”, aldus woordvoerder Hanneke Heeres van de Unie van Waterschappen. Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond oud en nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaakt het vet storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Heeres: “Dat is dus een kostbare zaak. Daarom adviseren wij om de afgekoelde olie in een plastic fles of jerrycan te doen en met het andere huisvuil af te voeren. In een aantal gemeenten zijn er ook aparte inzamelcontainers, waarna het oliebollenvet vervolgens gerecycled wordt.”

“Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven”, aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. “Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij.”
Bron: Media Advice

 

AddThis Social Bookmark Button


Vissen uit de film Finding Nemo ernstig bedreigd

De vissoorten uit de film Finding Nemo moeten dringend beter worden beschermd. Eén op de zes vissen uit deze film wordt met uitsterven bedreigd. Dit blijkt uit een onderzoek van IUCN (International Union for Conservation of Nature) en de Canadese Simon Fraser University.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com