Home Duurzaam Lifestyle Koers Max Havelaar werpt vruchten af.

Koers Max Havelaar werpt vruchten af.

Nieuwe strategie leidt tot groei van 21 procent
Het Max Havelaar Keurmerk voor Fairtrade heeft in 2006 een uitstekend jaar gehad met een volumegroei van 21 procent. De cijfers bekrachtigen het beeld van algemeen directeur Coen de Ruiter dat Stichting Max Havelaar, de non-profit organisatie achter het Keurmerk, de juiste koers vaart: "We willen de zichtbaarheid en verkrijgbaarheid van merken en producten verbeteren die het Max Havelaar Keurmerk dragen. Steeds meer consumenten vinden handel volgens Fairtrade voorwaarden van belang en zijn bereid merken en producten te kopen die ons onafhankelijke Keurmerk dragen." Stichting Max Havelaar streeft ernaar dat de groei in

2007 wordt voortgezet. De jaarcijfers worden volgende maand gepresenteerd.
De volumegroei is terug te voeren op een aantal productgroepen waarvan fruit, vruchtensappen en wijn het meest in het oog springen. Deze groepen lieten in 2006 respectievelijk een groei van 90%, 230% en 250% zien. De productgroepen stonden centraal in de voorlichtingscampagne 'Max Havelaar Voordeelweken' die in samenwerking met ICCO werd gevoerd.
Het Max Havelaar Keurmerk garandeert dat importeurs en handelaren producten volgens fatsoenlijke handelsvoorwaarden inkopen bij boerenbedrijven in ontwikkelingslanden. Max Havelaar hanteert hiervoor de internationale Fairtrade richtlijnen waarin minimumprijzen voor producten worden betaald. De minimumprijs zorgt ervoor dat productiekosten tenminste gedekt kunnen worden. Daarnaast is er een extra premie zodat boerenorganisaties kunnen investeren in de toekomst van hun onderneming of hun gemeenschap. Door de aankopen van Nederlandse consumenten in 2006 ontvingen boerenorganisaties deze Fairtrade minimumprijs en premie die een totale meerwaarde vertegenwoordigt van zo'n 2,1 miljoen euro, zo'n 20% bovenop de wereldmarktprijs.
Vorig jaar stond de nieuwe strategie van Max Havelaar centraal. De strategie is erop gericht om meer bedrijven te bewegen onder Fairtrade voorwaarden in te kopen zodat meer producten het Max Havelaar Keurmerk mogen dragen. Daardoor wordt de keuze voor consumenten gevarieerder en wordt de verkrijgbaarheid vergroot.
Resultaat van deze nieuwe strategie was onder andere de introductie van het vanille ijs van Ben & Jerry's met Max Havelaar Keurmerk in september 2006. De ijsfabrikant omschreef het ijs zelf als 'heerlijk eerlijk'. Heerlijk, door het zachte en romige roomijs, dat wegsmelt op je tong. En eerlijk, omdat de Indiase vanille-boeren en de Paraguayaanse suikerriettelers eerlijk beloond worden voor hun bijdrage aan het product.

Stichting Max Havelaar zet zich al achttien jaar in voor eerlijke handel. De jaarcijfers van 2006 bevestigen, net als de cijfers van voorgaande jaren, dat de inzet vruchten afwerpt. Coen de Ruiter: "We merken dat steeds meer bedrijven en consumenten behoefte hebben aan gegarandeerd eerlijk verhandelde producten. Daarom zullen wij in 2007 voor het eerst een Fairtrade Week initiƫren. Een week waarin alle aspecten van eerlijke handel naar voren komen en consumenten op de winkelvloer worden betrokken bij Fairtrade. Meer aandacht en meer aankopen zijn belangrijk voor de boeren in ontwikkelingslanden. Meer volume betekent dat boeren hun toekomst in eigen handen kunnen nemen en daar doen we het uiteindelijk voor."

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Het verlies van plant- en diersoorten

Nederlander bezorgd over het verlies van plant- en diersoorten. De meeste Nederlanders vinden dat geen enkele plant- of diersoort mag uitsterven. Maar als er dan toch een soort moet verdwijnen, laat het dan de mug zijn.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiƫle steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com