Home Duurzaam Lifestyle Bouw eerste duurzame Trekkershut (Trek-in) van start

Bouw eerste duurzame Trekkershut (Trek-in) van start

Deze week is de bouw van de eerste duurzame Trekkershut van Nederland van start gegaan. Deze variant op de reeds bestaande Trekkershut® zal onder de naam ‘Trek-in’ eind 2012 op de markt komen. Doordat de hut wordt gebouwd volgens het cradle-to-cradle-principe springt zij in op de stijgende vraag naar betaalbare, goede en duurzame overnachtingsmogelijkheden in de natuur.

Plan voor nieuw type Trekkershut

Voortrekker van het project is Stichting Natuurkampeerterreinen (SNK) die, in samenwerking met Stichting Trekkershutten Nederland (STN), in 2010 het plan voor een nieuw type Trekkershut indiende bij het ministerie van ELI. Het plan werd gehonoreerd en met gelden van de SBIR Recreatie en Ruimte startten studenten van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met het ontwerp van de nieuwe hut.

Eerste prijs in de WoodChallenge 2011

Xaviera Burón Klose, Tim van der Grinten, Kristel Hermans, Wendy van Kessel, Paul Kemme en Luuk de Kluiver wisten een zodanig innovatief en eigentijds ontwerp te maken dat de Trek-in de gedeelde eerste prijs behaalde in de WoodChallenge wedstrijd 2011. Dit is een wedstrijd speciaal voor studenten, uitgeschreven door het Centrum Hout, het voorlichtingscentrum van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen.

Ontwerp Trek-in

In het ontwerp is aansluiting gevonden met het archetype van de tent. Daarbij is gezocht naar de balans tussen het bieden van bescherming en geborgenheid, en het genieten van de omgeving: de mooie natuur waarin de Trek-in over het algemeen geplaatst zal worden.  De Trek-in beschikt over twee tweepersoonsbedden en een slaapbank en is geschikt voor jong en oud. Bovendien is er in elke Trek-in een badkamer met douche en toilet en een keukentje met stromend water en kookgelegenheid.

Hut gebouwd uit sloophout

In 2Life-Art uit Sint-Oedenrode is een bouwer gevonden die het best beantwoord aan het duurzame aspect van de Trek-in. De hut wordt gebouwd met sloophout en waar mogelijk worden ook  andere duurzame materialen gebruikt. Al het sloophout voor de hut komt uit projecten van  A. van Liempd Sloopbedrijven, een bedrijf dat het cradle-to-cradle-principe in de genen heeft. Het voordeel van de Trek-in is de hoge kwaliteit door prefabricage, alsook de daardoor langere technische levensduur en het feit dat de hut weinig onderhoud vraagt. Vanwege de zeer goede isolatie zal de hut bovendien ook gemakkelijk in de winter te verhuren zijn.

Doelgroep Trek-in

Het is de bedoeling dat de Trek-in wordt opgenomen in het netwerk van officiële Trekkershutten van STN. Dit betekent dat ze vanaf volgend jaar voornamelijk op campings, jachthavens en Natuurkampeerterreinen te vinden zal zijn, en dat ze per nacht te boeken is. De doelgroepen zijn zowel fietsers, wandelaars en andere rondreizigers, als jonge gezinnen of groepen vrienden die een kort verblijf in de natuur wensen. De verblijfsduur in een officiële Trekkershut is maximaal drie dagen.

 

AddThis Social Bookmark Button


Sloten belangrijk voor biodiversiteit

Het proefschrift van Hester Soomers van de faculteit Geowetenschappen toont aan dat het transport van plantenzaden die zich aan de wind hebben aangepast, grotere afstanden afleggen via sloten dan via wind.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com