Home Duurzaam Overheid Parlement EU verbiedt handel illegaal gekapt hout

Parlement EU verbiedt handel illegaal gekapt hout

Europa is één van de grootste importeurs van illegaal hout en daardoor medeverantwoordelijk voor grootschalige ontbossing door illegale houtkap. De EU-landbouwministers zijn vooralsnog niet tot een standpunt gekomen om daar verandering in te brengen, maar het Parlement is duidelijk: hout van illegale houtkap mag niet verhandeld worden.

Illegale houtkap leidt tot ontbossing, verlies aan biodiversiteit en is verantwoordelijk voor bijna 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Al tien jaar is Europa bezig om dit tegen te gaan, maar tot nu toe zonder veel succes. Nog steeds is bijna 40% van de wereldwijde houtkap illegaal.

Bas Eickhout: "Dat ligt vooral aan de vrijwilligheid van het Europese beleid. Vrijwillige afspraken tussen landen zijn niet genoeg, dat heeft het verleden uitgewezen. Er is Europese wetgeving nodig, die handel in illegaal gekapt hout strafbaar maakt. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat het hout dat zij in de winkels kopen op een legale wijze is geproduceerd."

Het vandaag aangenomen rapport moet ervoor zorgen dat het in Europa verkochte hout traceerbaar is tot aan de houtkap. "Deze traceerbaarheid is nodig, want anders valt niet na te gaan waar het verkochte hout vandaan komt. Je moet kunnen zien of het hout legaal of illegaal gekapt is om te kunnen handhaven", aldus Eickhout.

Bron: GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout

 

AddThis Social Bookmark Button

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Mariene meren en biodiversiteit

Nieuw ontdekte mariene meren bieden unieke kijk op ontstaan van biodiversiteit. Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over mariene meren. Totdat Lisa Becking (Naturalis Biodiversity Center & IMARES) er twintig ontdekte en bestudeerde in Indonesië.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com