Home Duurzaam Overheid Delft 1000e fairtrade gemeente

Delft 1000e fairtrade gemeente

Delft sinds zaterdag 4 juni wereldwijd 1000e fairtrade gemeente - Burgemeester Verkerk roept andere gemeenten op voorbeeld te volgen.

Burgemeester Verkerk heeft afgelopen zaterdag voor Delft de titel Fairtradegemeente in ontvangst genomen. Hij onthulde daarbij een tijdelijk plakkaat op de Markt. Het publiek liet daarna 1000 ballonnen los voorzien van kaarten waarop bedrijven en instellingen vertellen waarom zij aan de campagne meedoen. In zijn toespraak riep Verkerk andere gemeenten op het voorbeeld van Delft te volgen.

Delft is wereldwijd de 1000e gemeente die de titel Fairtrade Gemeente mag dragen. Burgemeester Verkerk is zeer trots op de toekenning: "Ik ben er trots op dat Delft Fairtrade Gemeente is. Als stad laten we zien dat we een verschil kunnen maken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat eerlijke handel de gewoonste zaak van de wereld wordt. Delft creating history!"

Het initiatief Fairtrade Gemeente startte in 2001 in Engeland. Inmiddels bestaan er in ruim 20 landen Fairtrade Gemeenten. In Nederland namen in 2007 ICCO, Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar dit initiatief over. Met de benoeming van Delft zijn er in ons land inmiddels 16 Fairtrade gemeentes, waaronder Arnhem, Groningen, Dordrecht en Utrecht. De afgelopen jaren nam de vraag naar fairtrade producten sterk toe. Zo steeg tussen 2007 en 2009 het aantal Nederlandse huishoudens dat fairtrade levensmiddelen kocht van 23,9% tot 39,8%, een groei van 69%.

De titel wordt toegekend door een jury die bestaat uit Jan Pronk (voorzitter), Liesbeth Gort, Marga Hoek, Sybren de Hoo, Agnes Jongerius, en Prof. Dr Ruerd Ruben. Agnes Jongerius: "Ik werk mee aan de Fair Trade gemeente omdat iedereen op de wereld een eerlijke boterham verdient. Fair Trade gemeentes nemen de verantwoordelijkheid die daar bij past." Onder andere Dordrecht, Groningen en Arnhem gingen Delft in Nederland voor. Gea Davids, coördinator Internationale Betrekkingen van de gemeente Dordrecht: "Dordrecht verbindt zich aan fairtrade, omdat Dordrecht de kans wil benutten om de gemeente duurzamer te maken en het maatschappelijk bewust handelen te ondersteunen. Fairtrade is een mooi voorbeeld van een toepassing van het principe van de 3 p's "People, Planet, Profit." Anke van Duren, binnen de gemeente Groningen verantwoordelijk voor de campagne: "Geweldig dat Delft nu ook fairtrade gemeente is geworden. Voor Groningen heeft de titel het begrip fairtrade blijvend op de politieke agenda gezet. Zo organiseren wij veel acties om het publiek bewust te maken van het belang van eerlijke handel. Afgelopen weekend hielden we bijvoorbeeld een boottocht met ‘fair bananen boten' door onze grachten. Onze burgemeester plakt persoonlijk de fairtrade stickers op de etalages van nieuwe fairtrade winkels. Door onze campagnes raken ook scholen en stichtingen in onze stad steeds meer geïnteresseerd in de afname van fairtrade producten." Yvonne Reckens uit Arnhem vult aan: "Wij hebben gemerkt dat sinds de toekenning de belangstelling van bedrijven en instellingen enorm is gegroeid. We moeten tegenwoordig zelfs kiezen met wie we in zee gaan. Veel bedrijven erkennen ook het commerciële belang van een fairtrade uitstraling. Het publiek hecht steeds meer waarde aan de afkomst van producten, ondanks dat ze vaak niet goedkoper zijn dan andere producten."

Fairtrade betekent dat boeren en producenten in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten, die recht doet aan hun productiekosten en dat de productie onder goede sociale en milieuomstandigheden plaatsvindt. Fairtrade Gemeenten moeten jaarlijks aantonen dat zij aan zes criteria voldoen. Deze zes criteria zijn: 1) Er is een lokale werkgroep met mensen uit alle hoeken van de samenleving, 2) de Lokale overheid steunt de campagne en koopt fairtrade producten in, 3) winkels en horeca verkopen fairtrade, 4) organisaties/bedrijven gebruiken fairtrade, 5) de werkgroep zorgt voor veel media-aandacht en 6) Er bestaat een lokaal initiatief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Fair trade natuurlijk

 

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


'Combinatie virus en parasiet nekt bijen'

Amerikaanse onderzoekers denken dat de meest waarschijnlijke oorzaak van het vooralsnog mysterieus verdwijnen van bijenvolken een combinatie is van een virus en een parasiet.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com