Home Duurzaam Overige Inzamelingsregeling voor oude lampen verplichten

Inzamelingsregeling voor oude lampen verplichten

De Nederlandse overheid moet retailers die lampen verkopen, verplichten om oude exemplaren altijd in te nemen voor recycling, ook als de klant geen nieuwe lamp koopt. De nieuwe Europese regelgeving stelt dit alleen verplicht voor winkels met een oppervlakte van 400m2 of meer aan elektrische apparatuur. In Nederland, waar het detailhandel relatief kleinschalig opereert, zal de verplichting met betrekking tot lampen, nauwelijks impact hebben. Bijna geen enkele winkel die verlichting verkoopt, voldoet namelijk aan dit criterium. Hierdoor is het inzamelsysteem voor lampen en armaturen in Nederland nog steeds niet fijnmazig te noemen.

Inzameling van oude lampen, en de oud-voor-niets regeling in het bijzonder, moet bij iedere retailer op de agenda staan, op het moment dat zij lampen – in welke vorm dan ook – in het assortiment hebben, aldus LightRec. Ongeacht de grootte van het oppervlakte van de winkel. Vanaf 2018 gaat de Europese Unie namelijk hogere doelstellingen hanteren aan de verantwoorde verwerking van elektronisch afval. Elke Europese lidstaat moet dan 85% van alle afgedankte apparaten en lampen op een gecontroleerde manier verwerken. Dit is ruim twee keer zoveel als momenteel in Nederland wordt gerealiseerd.

Om die reden vraagt Stichting LightRec vandaag aan staatsecretaris Atsma om een aanscherping van deze richtlijn (WEEE-Directive) bij de implementatie in de Nederlandse regelgeving. Alle Nederlandse winkels met een totaal oppervlakte van 400m2 of meer, zoals veel supermarkten, zouden tenminste kleine apparaten en lampen moeten innemen van de consument, ook als deze geen nieuwe koopt. Als mogelijk alternatief voor een inzamelmiddel per winkel kunnen winkeliers ook gezamenlijk in een winkelcentrum voor het inrichten van een inzamelpunt kiezen. Op die manier realiseert Nederland de gedachte achter de richtlijn, van een uiterst toegankelijke inzameling voor de consument.

De uitvoeringsorganisatie van LightRec, Wecycle,  werkt hard aan het optimaliseren van de inzameling en recycling van energiezuinige lampen. Het afgelopen jaar werden meer dan 11 miljoen TL-buizen, spaar- en led-lampen verwerkt, 4% meer dan in 2010. De retail is een van de belangrijkste schakels om de inzameling van lampen onder consumenten te verhogen. Inmiddels zijn er enkele winkelketens die vrijwillig overgaan op zo’n oud-voor-niets inzameling. Zo staat vanaf vandaag bij alle Gammavestigingen een speciale Wecycle-inzamelstraat, waar consumenten ook oude lampen en armaturen kunnen inleveren. Een initiatief dat LightRec toejuicht. Maar met name bij de supermarkten helpt zo’n verplichting om tot een fijnmazig inzamelnetwerk te komen. Overigens zou dit ook moeten gelden voor kleine elektrische apparaten. De aanscherping van de Europese richtlijn bij de implementatie in Nederland moet hier uitkomst bieden.
Jeroen Bartels / Manager Stichting LightRec

 

AddThis Social Bookmark Button


Koraalriffen & tropische regenwouden in Nederland

Tropisch Koninkrijk. Weelderige koraalriffen en vorstelijke nevelwouden. Met de toetreding van de nieuwe gemeenten Bonaire, St. Eustatius en Saba krijgt Nederland er grootse, majestueuze natuurgebieden bij.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com