Home Duurzaam Produceren Filmpremière “Duurzaam op Papier”

Filmpremière “Duurzaam op Papier”

Jongeren Milieu Actief (JMA) presenteerde afgelopen zaterdag de Nederlandse première van de documentaire “Duurzaam op Papier” in Filmhuis Cavia in Amsterdam. Na de film ging de zaal in discussie met de filmmakers en met Didi van Dijk van ASEED en Geert Ritsema van Milieudefensie. De documentaire, die het duurzame karakter van keurmerk FSC ter discussie stelt, deed in Vlaanderen al veel stof opwaaien.

In de film bezoeken filmmakers An-Katrien LeCluyse en Leo Broers één van de grootste producenten van papierpulp ter wereld. Onlangs verkreeg deze Braziliaanse plantage het FSC label, een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Maar zijn de eucalyptusbossen van deze fabriek werkelijk duurzaam? Volgens de fabrikant wel: er wordt bijna geen gif gebruikt en de bossen worden opnieuw aangeplant. De lokale bevolking durft echter het water niet meer te drinken, hun gewassen gaan dood van de bestrijdingsmiddelen en er is in het bos geen vogel meer te vinden. FSC beroept zich op de onafhankelijkheid van de certificering. Deze wordt uitgevoerd door speciale certificeringsbedrijven, en betaald door de producent zelf. Een goede werkwijze? Of werkt dit corruptie juist in de hand?

De documentaire leidde tot flink debat in de zaal. Het is nu de vraag hoe FSC omgaat met dergelijke kritiek. Aan de andere kant heeft FSC al veel bereikt, en is van niet-FSC hout al helemaal onduidelijk waar het vandaan komt. Kritisch blijven op labels en keurmerken is daarom de conclusie van de avond. “FSC móet actie ondernemen en overtreders eruit gooien. De geloofwaardigheid van het keurmerk hangt hiervan af. De consument moet kunnen vertrouwen op het keurmerk,“ sluit Paulien Gankema, de voorzitter van JMA die het gesprek leidde, de avond af.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Een op de vijf reptielen dreigt uit te sterven

Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com