Home Duurzaam Produceren 'Wereldwijde primeur volledig plantaardige brug'

'Wereldwijde primeur volledig plantaardige brug'

Met de toekenning van de onderzoekssubsidie van ruim 3 ton van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is de komst van een brug die compleet bestaat uit plantenmateriaal een grote stap dichterbij. Daarmee ligt voor het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) in Breda een wereldwijde primeur binnen bereik. Geen boutje of moertje komt er aan te pas.

Deze week was op Avans Hogeschool de officiële start van het door SIA Raak gesubsidieerde project. “Het moet de eerste echte biobased brug in Nederland worden, zelfs van de wereld. Een brug die volledig bestaat uit natuurlijk materiaal”, stelt projectmanager Douwe-Frits Broens van het CoE BBE. Het expertisecentrum waarin Avans en de Hogeschool Zeeland onderzoek verrichten naar de in Terneuzen geplande fietsers- en voetgangersbrug.

Kennis

Het bijzondere aan dit project is dat de gehele brug, met een overspanning van 30 meter, bestaat uit vlasvezels, bio-schuim en bioharsen. Volgens Broens is dit nog niet eerder vertoond. “Het gaat uiteindelijk om het ontwikkelen van kennis die we in de toekomst in allerhande projecten kunnen inzetten. Dat is het doel dat we met de bouw van de biobased brug willen bereiken.”

Mede-projectmanager Alwin Hoogendoorn: “De bouw van deze brug is niet al twintig keer eerder gebeurd. Het is een ‘first of a kind’. Het CoE BBE speelt een grote rol in het onderzoeksproces. Het is echt een kwestie van doen. Het is soms net als met Edison. Knoeien en knutselen in een schuurtje. We kunnen niet zomaar wat bakstenen uitkiezen en gaan bouwen. Er komt heel wat meer bij kijken.”

Belangrijke partners

Het idee rond een biobased brug staat niet op zichzelf. Zo is er een samenwerking tussen de regio’s West-Brabant en Zeeland: de zogenaamde Biobased Delta. Multinationals, het MKB, overheden en kennisinstellingen uit Zuidwest-Nederland richten zich namelijk samen op de biobased economy. “De biobased brug van hennep en vlas is een fantastische testcase. Alleen al om te zien hoe lang het materiaal meegaat. Het is tenslotte van oorsprong vergankelijk materiaal”, stelt Broens. “Maar bovenal staat het leereffect voorop. Dat is essentieel.”

Het biobased brug-project is een samenwerkingsverband waarin onder andere het CoE BBE, Ro&Ad Architecten, NPSP composieten, Provincie Zeeland, CBK Zeeland en de gemeente Terneuzen hun krachten bundelen.

www.biobasedbrug.nl

 

AddThis Social Bookmark Button


Op de bres voor bescherming Middellandse Zee

Europarlementariër Anja Hazekamp op de bres voor bescherming Middellandse Zee. Middellandse Zee-gebieden waar minder vissen zwemmen dan biologisch verantwoord moeten worden afgesloten voor visserij.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com