Home Energie Overige Volledig duurzame energie in 2050

Volledig duurzame energie in 2050

Duitsland sluit binnen tien jaar alle kerncentrales. Nederland doet er goed aan dat voorbeeld te volgen, vindt Paulus Jansen. Kernenergie is niet zo veilig als gedacht en drukt duurzame energie uit de markt.

Paulus Jansen is woordvoerder energie en klimaat voor de Tweede Kamerfractie van de SP

Als het om productie van duurzame energie gaat, loopt Duitsland al jaren voor op Nederland. Door hun zogenaamde ”feed-in”-systeem, waarbij leveranciers van duurzame energie op een vaste prijs kunnen rekenen, is er de afgelopen jaren, zonder bureaucratische rompslomp, een gigantisch oppervlak aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Gecorrigeerd naar de grootte van het land hadden de Duitsers anderhalf jaar geleden 28 keer zo veel zonnepanelen geplaatst als Nederland. Ook is er veel meer ruimte geboden voor de bouw van windmolens en groene energie-installaties door boeren. Deze aanpak heeft het land 300.000 arbeidsplaatsen in nieuwe duurzame bedrijfstakken opgeleverd.

Duitsland zorgt ervoor dat het land steeds minder afhankelijk wordt van fossiele en nucleaire centrales. Na de ramp in het Japanse Fukushima zijn veel Duitse kerncentrales stilgelegd voor een stresstest. Op 24 mei, een week geleden, leverden slechts vier van de zeventien Duitse kerncentrales stroom aan het net. Daar heeft de Duitse consument niets van gemerkt. Inmiddels heeft het Fraunhofer Instituut (het Duitse TNO) een plan uitgewerkt om in 2050 100 procent van de elektriciteit uit duurzame bronnen op te wekken. Honderd procent!

In Nederland wordt slechts 9 procent van de geproduceerde elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waarvan een groot deel bestaat uit het verbranden van houtpallets (biomassa). De Europese Unie eist dat in 2020 minstens 14 procent van de energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen komt. Dat komt neer op ongeveer 35 procent van de elektriciteit. Als alle plannen voor kolen- en kerncentrales doorgaan, zal die doelstelling nooit gehaald worden.
Lees het hele artikelr:
http://www.sp.nl/opinies/Geen_kerncentrales_maar_volledig_duurzame_energie_
in_2050.html

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Expeditie Borneo,160 nieuwe soorten

Expeditie Borneo levert duizenden DNA-monsters en circa 160 nieuwe soorten op. Tijdens een grootschalige expeditie op Borneo hebben onderzoekers van de Maleisische natuurbeschermingsorganisatie Sabah Parks en Naturalis Biodiversity Center zo’n 3500 DNA-monsters verzameld van meer dan 1400 soorten.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com