Home Energie Overige Groenlinks wil ledverlichting langs snelwegen

Groenlinks wil ledverlichting langs snelwegen

GroenLinks wil de 1.000 kilometer verlichte rijkssnelweg in drie jaar tijd van ledverlichting voorzien. Ledverlichting gebuikt minder stroom en bespaart hierdoor miljoenen euro's. GroenLinks zal aanstaande dinsdag bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu dit voorstel doen.

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Als we in deze regeringsperiode elke dag 1 kilometer ledverlichting aanleggen, zijn we in drie jaar klaar. Dat lijkt me een haalbare ambitie.”

Sinds februari 2011 loopt een proef met ledverlichting langs 6,5 kilometer op de A44 in Noord-Holland. Dat is meteen ook het eerste en enige stuk snelweg met ledverlichting wereldwijd. De energiebesparing op het proeftraject bedraagt jaarlijks 135.000 kWh. Dat staat gelijk aan 27 ton CO2 reductie. GroenLinks heeft berekend dat als alle verlichting vervangen wordt, jaarlijks 4.160 ton CO2-reductie bespaard wordt. Dat is 20 miljoen kWh, een besparing van 4 miljoen euro per jaar.

Van Tongeren: “Het is duidelijk. De prioriteit moet naar verlichting boven asfalt. De investering voor de ledlampen vloeit dankzij de besparingen wel terug.”

Alle provincies en 85% van de gemeenten werken aan energiebesparing bij buitenverlichting. Die voortvarende aanpak van gemeenten en provincies staat in schril contrast met de aanpak bij Rijkswaterstaat.

Van Tongeren: “Juist omdat de Rijksoverheid gemeenten voorhoudt om toch vooral te investeren in ledverlichting, is het niet uit te leggen waarom Rijkswaterstaat zelf zo traag en ogenschijnlijk ambitieloos is. GroenLinks wil niet langer wachten en roept het kabinet op door te pakken.”

Bron: http://tweedekamer.groenlinks.nl

 

 

AddThis Social Bookmark Button


Stop de ontbossing voor biodiesel

Voor palmolie wordt op grote schaal tropisch regenwoud en veenbos kaalgekapt. Mensen worden door plantagebedrijven van hun grond verdreven en zeldzame dieren en planten, zoals tijgers en orang oetans, verdwijnen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com