Home Energie Overige Shell gokt met geld aandeelhouders op Noordpool

Shell gokt met geld aandeelhouders op Noordpool

2012 gaat voor Shell de geschiedenisboeken in als rampjaar. Het miljarden verslindende project op de Noordpool liep uit op een totale mislukking die wereldwijd breed de publiciteit haalde. Toch wil Shell het financieel ongewisse en ecologisch onverantwoorde avontuur in Rusland voortzetten. De aandeelhouders moeten Shell vandaag op de algemene aandeelhoudersvergadering aanspreken op de risico?s van nog meer financiële en reputatieschade, aldus directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Johan van de Gronden

Shell claimt graag dat het alle kennis en techniek bezit om veilig in Arctische omstandigheden naar olie te boren. Dat bleek vorig jaar grootspraak. Na een historische serie missers ziet Shell voorlopig af van nieuwe proefboringen in de Tsjoektsjen- en Beaufortzee, ten noorden van Alaska. Enkele dieptepunten: de beveiligingsklep tegen olielekkegas – de blow out-preventer - barstte tijdens tests ‘als een bierblikje’. Het boorplatform Kulluk liep tijdens een storm op de rotsen. En op het boorschip Noble Discoverer brak eerst brand uit, waarna de Amerikaanse Kustwacht tijdens een inspectie zestien overtredingen van milieu- en veiligheidsvoorschriften constateerde.

Het is maar de vraag of Shell de 4,5 miljard dollar die het sinds 2005 heeft geïnvesteerd in zijn hachelijke Arctische project terugverdient. Natuurbeschermingsorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF), en de lokale bevolking waarschuwen al jaren dat het technisch niet mogelijk is om op de Noordpool veilig naar offshore olie- en gasboringen uit te voeren. Het Franse Total heeft om die reden erkend dat olieboringen op de Noordpool te risicovol zijn.

Onverantwoorde risico's

Toch blijft Shell na zijn mislukking in Alaska erbij dat het technisch superieur is en veilig kan werken op de Noordpool. Het tekende vorige week een overeenkomst met de Russische energiereus Gazprom om in het Noordpoolgebied samen te werken. Het gebrek aan voorschriften voor transparantie en veiligheids- en milieuwetgeving in Rusland zijn extra reden tot zorg. Dat zouden ook de aandeelhouders van Shell zich moeten aantrekken.

Shell heeft in 2012 zelf bewezen dat aan offshore olie- en gasboringen op de Noordpool onverantwoorde risico’s kleven. Olielekkages in de extreme weersomstandigheden zijn dus een reëel gevaar. Een ongeluk betekent vrijwel zeker een ramp voor de kwetsbare Arctische natuur die voor Shell zal uitlopen op een financiële strop van ongekende omvang. Dat risico moeten investeerders en aandeelhouders zich realiseren als vertrekkend topman Peter Voser vandaag verantwoording aan ze aflegt. Shell speculeert met hun geld en vraagt een blanco cheque om verder te gaan met een financieel ongewis en ecologisch onverantwoord avontuur op de Noordpool.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Vissen uit de film Finding Nemo ernstig bedreigd

De vissoorten uit de film Finding Nemo moeten dringend beter worden beschermd. Eén op de zes vissen uit deze film wordt met uitsterven bedreigd. Dit blijkt uit een onderzoek van IUCN (International Union for Conservation of Nature) en de Canadese Simon Fraser University.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com