Home Energie Overige Shell voor de rechter in vervuilingszaak Nigeria

Shell voor de rechter in vervuilingszaak Nigeria

Oliegigant Shell moet donderdag bij het Gerechtshof in Den Haag toelichten waarom het verzuimd heeft om bepaalde relevante informatie te verstrekken in de rechtszaak die Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren in 2008 tegen het bedrijf aanspanden wegens olievervuiling. Tijdens de zitting komen ook twee pijpleidingdeskundigen aan het woord over mogelijk aanvullend onderzoek naar de oorzaak van de lekkages.

Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie, is aanwezig bij de zitting en bereikbaar voor media. Zij was begin deze maand in Nigeria voor overleg met Milieudefensie's Nigeriaanse zusterorganisatie. Ze sprak daar ook met twee van de eisers in hun vervuilde dorpen en bezocht de familie van eiser Alali Efanga uit Oruma, die onlangs onverwacht overleed. Milieudefensie zet de procedure door op naam van Alali.

Waar gaat het over op donderdag 24 november?

Ontbrekende documenten

De zitting van aanstaande donderdag 24 november is een zogenoemde comparitiezitting. Shell moet op verzoek van de rechter toelichten waarom het, in strijd met het bevel van het Gerechtshof, bepaalde informatie niet aan de Nigeriaanse eisers en Milieudefensie heeft verstrekt. In december 2015 oordeelde de rechter dat zij inzage moeten krijgen in interne bedrijfsdocumenten, maar Shell heeft niet al deze stukken verstrekt en veel informatie zwart gemaakt. In een tussentijdse uitspraak op 11 oktober 2016 (1) heeft het hof Shell opgedragen om dat uit te leggen.

Aanvullen onderzoek pijpleidingen

Daarnaast komen donderdag twee pijpleidingdeskundigen aan het woord over mogelijk aanvullend onderzoek aan de pijpleidingen in twee van de drie dorpen in de rechtszaak. Shell beweert dat die zijn gaan lekken door sabotage. Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers bestrijden dit. Aanvullend onderzoek van de leidingen kan bevestigen dat de lekkages zijn veroorzaakt door slecht onderhoud door Shell.

De rechtszaak

De zaak tussen Shell en Milieudefensie en de Nigeriaanse eisers gaat over de verantwoordelijkheid van Shell voor de olievervuiling. Nadat het Gerechtshof Milieudefensie en de Nigerianen in december 2015 in hoger beroep op alle procedurele punten gelijk gaf, richt dat beroep zich nu op de vraag of Shell inderdaad voor de schade uit de lekkages aansprakelijk is.

Ike Teuling: “De inwoners van Goi, Oruma en Ikot Ada Udo procederen al sinds 2008 tegen Shell vanwege olievervuiling in hun dorpen. Ondertussen staat hun leven in de wachtstand. Zij eisen simpelweg dat Shell de schade aan hun leefomgeving vergoedt, zodat ze hun leven weer kunnen oppakken, iets waar ook duizenden andere gedupeerden van olievervuiling in de Nigerdelta naar verlangen.”.

 

 

AddThis Social Bookmark Button


Nieuwe NGO Good Fish Foundation gaat VISwijzer uitbreiden

Good Fish Foundation en Stichting De Noordzee trekken samen op - Vanaf vandaag zal de nieuwe NGO Good Fish Foundation zich met behulp van de VISwijzer gaan inzetten voor wereldwijde verduurzaming van de vissector.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com