Home Energie Zon Winnaar DONG Energy Frisian Solar Challenge

Winnaar DONG Energy Frisian Solar Challenge

Private Energy Solarboatteam (T83) grote winnaar DONG Energy Frisian Solar Challenge.
Het Private Energy Solarboatteam (T83) uit Leeuwarden is de winnaar geworden van de DONG Energy Frisian Solar Challenge. In vijf dagen tijd legde het team de 220 kilometer lange elfstedenroute af in een recordtijd van 11.26’.32’’, ruim veertig minuten sneller dan de winnaar van 2008. In de Challenge A(eenpersoonsboot) won het Sunrise Team (A03) verrassend uit Zeeland. De Energa Solar II (B55) uit Polen won in de Challenge B (tweepersoonsboot). Bijzonder element van deze derde editie was het gebruik van zogenaamde draagvleugels door een aantal boten. Daarmee konden zij snelheden behalen tegen de 35 km/uur.
De strijd in de Top-klasse, de innovatieklasse speelde zich af tussen drie boten. ‘We zijn het meest stabiel gebleken’, aldus piloot Gerard van der Schaar. Met zijn team werkte hij twee jaar aan de boot, tot afgelopen nacht toe. ‘We hadden een kromme schroef. Onze koppositie wilden we niet afstaan. Wij zijn ontzettend trots en hopen er over twee jaar weer bij te zijn.’ Zowel in 2006 als 2008 won het Delta Lloyd Solar Boat Team van de TU Delft. Zij eindigden dit keer op de derde plek. ‘We hebben aan het begin van de race veel technische problemen gehad, pas in de derde etappe konden we gebruik van maken van onze draagvleugels. Hoewel we de laatste twee etappes de snelste waren, konden we de tijd helaas niet meer inhalen.’
De Zeeuwen, winnaar in de Challenge A, zijn apetrots. ‘We hebben een fantastische week gehad.’ Het winnende Poolse team, dat alle drie edities heeft meegedaan, kijken eveneens terug op een geweldige week. ‘Wij willen in Polen ook een zonnebootrace organiseren en nodigen alle teams uit om mee te doen.’ Voor drie Braziliaanse teams verliep de race minder vlekkeloos. Hun boten werden door bij de douane aangehouden en arriveerden daardoor later dan gepland. Tijdens de raceweek blijkt dat het gebrek aan technische knutseltijd de teams dwars zit. De drie team hebben voortijdig moeten opgeven wegens technische problemen. Deze teams hebben hun boten voor educatieve doeleinden geschonken aan de organisatie.
De eerste etappe maandag (Leeuwarden- Sloten) was voor velen de meest zware etappe. Door de harde wind en hoge golven kwamen veel teams in de problemen. Veel hadden waterschade en een aantal had kapotte zonnepanelen. Maandagavond is er lang doorgewerkt om de boten op tijd klaar te krijgen voor de volgende etappe. ‘De sfeer was erg goed. Waar op het water gestreden wordt om de overwinning, helpen de teams op de vaste wal elkaar. Teams met problemen werden zelf geassisteerd door andere teams’, aldus hoofd wedstrijdorganisatie Natasja Kesteloo.
Tijdens de race zijn diverse buitenlandse delegaties op bezoek geweest zoals Prins Asem Bin Nayef uit Jordanië. Maar er waren ook vertegenwoordigers uit China en Amerika. Jordanië en China hebben te kennen gegeven het voorbeeld in Friesland te willen volgen.
De organisatie van de DONG Energy Frisian Solar Challenge deelde ook de pechprijs, aanmoedigingsprijs en fairplay prijs uit. De pechprijs ging naar de Braziliaanse delegatie. De aanmoedigingsprijs ging naar de Swette Switter (A17), het team van de gemeente Leeuwarden. En de fairplay prijs werd gewonnen door Jappie Baayma, van FSC De Wilgen (A02) vanwege zijn belangeloze en tomeloze inzet om boten met problemen weer op weg te helpen.  Woensdag werd het team van Andela Scheepstechniek (T89) bekroond met de 'Energietransitie' Creative Idea prize, ofwel de innovatieprijs.

Algemeen klassement Top-klasse
1. Private Energy Solarboatteam (T83), Leeuwarden: 11.26’.32’’
2. Gowrings Energy (T81), Maasdam: 11.55’.45
3. Delta Lloyd Solar Boat Team (T82), Delft: 12.25’.27’’
 Algemeen klassement Challenge A
1. Team Sunrise (A3), Terneuzen: 16.06’.40’’
2. Vripack Solarteam (A19), Sneek: 16.28’.14’’
3. Scylla Solarboat Racing Team (A23), Leeuwarden: 16.45’.11’’
 Algemeen klassement Challenge B
1. Energa Solar II (B55), Gdansk, Polen: 19.25.’08’’
2. ROC van Amsterdam (B56), Amsterdam:  20.26.’49’’
3. Fachhochschule Emden (B54), Emden, Duitsland: 21.01.’38’’

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Het verlies van plant- en diersoorten

Nederlander bezorgd over het verlies van plant- en diersoorten. De meeste Nederlanders vinden dat geen enkele plant- of diersoort mag uitsterven. Maar als er dan toch een soort moet verdwijnen, laat het dan de mug zijn.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com