Home Mens en Dier Dieren Neushoorns in Top 100 meest bedreigde diersoorten

Neushoorns in Top 100 meest bedreigde diersoorten

De Javaanse neushoorn, de lepelbekstrandloper, de saola en de Tarzan kameleon zijn namen die tot de verbeelding spreken. Helaas staan ze prominent op de Top 100 van meest bedreigde diersoorten die de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN en de Zoological Society of London vandaag lanceert.

In totaal hebben drie van de vijf soorten neushoorns het stempel ‘ernstig bedreigd’. Van de Javaanse neushoorn zijn nog slechts 50 exemplaren, die in een nationaal park in Indonesië leven. Zo’n 200 Sumatraanse neushoorns kom je nog op een paar plekken tegen op Sumatra en Borneo.

Stropers grootste bedreiging

De voornaamste bedreiging voor neushoorns komt van criminele organisaties. In Vietnam is de laatste Javaanse neushoorn in 2010 gestroopt. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld is het aantal gestroopte dieren met maar liefst drieduizend procent (!) gegroeid tot 448 in 2011. Vooral in Azië, met name Vietnam, is de vraag naar poeder van de hoorn explosief gestegen. Veel Vietnamezen denken dat het dure poeder een geneeskrachtige werking heeft. In het uitgaanscircuit is het populair om een mix van poeder van neushoorn hoorn en water te drinken omdat het zou helpen tegen een kater. Dit zijn allemaal mythes want de hoorn van een neushoorn bestaat uit dezelfde stof als nagels en haar van de mens.

Illegale handel in wildlife crime lucratieve business

Met de illegale handel in wilde dieren en producten is jaarlijks maar liefst tussen de 6 en 8 miljard euro gemoeid. Het Wereld Natuur Fonds voert dit jaar campagne voor het wereldwijde probleem van de illegale handel in wilde dieren en producten zoals ivoor, neushoornhoorn en tijger delen. “Alleen door intensieve samenwerking kunnen we het tij keren.”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden.

“Er worden wel degelijk natuurbeschermingsuccessen geboekt. Zo zijn in Nepal afgelopen jaar geen neushoorns gestroopt. Dit komt aan de ene kant door veel scherpere handhaving en ook door de inzet van natuurbeschermingsorganisaties. WNF zet samen met de overheid locale antistroperij units op en doet tests met onbemande vliegtuigjes die stropers opsporen.”, aldus Van de Gronden.

 

AddThis Social Bookmark Button


Europarlement neemt risico's met gezondheid bij

De bijenpopulatie is schrikbarend aan het afnemen, terwijl meer dan tachtig procent van ons groente en fruit afhankelijk is van bestuiving door de bij. Vandaag stemde het Europees Parlement in met een zeer zwak voorstel van de landbouwcommissie over de bij.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com