Semporna hoogste marine biodiversiteit ter wereld

Record aantal soorten gevonden waaronder enkele nieuwe garnalen en krabben. De eerste resultaten van de Semporna Marine Ecological Expedition (SMEE) eind 2010 duiden erop dat Semporna wellicht de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld herbergt. Tijdens de expeditie is een recordaantal van 43 soorten paddenstoelkoralen gevonden. Bovendien zijn er minstens twee garnalen en mogelijk enkele galkrabben ontdekt die nieuw zijn voor de wetenschap.

Achttien wetenschappers uit Maleisië, Nederland en de Verenigde Staten hebben drie weken lang de koraalriffen van Semporna, Sabah, Maleisië, onderzocht. Het gebied is gelegen aan de westelijke rand  van de Koraaldriehoek, het centrum van de mariene biodiversiteit. De expeditie werd georganiseerd door Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) Naturalis, het Wereld Natuur Fonds, Universiti Malaysia Sabah (UMS) en Universiti Malaya (UM).

Tijdens de expeditie in Semporna zijn 43 soorten paddenstoelkoralen gevonden, dat is een record. In totaal bestaan er 50 soorten paddenstoelkoralen. Het hoogste aantal dat tot nu toe was geïnventariseerd was 40 soorten, gevonden op verschillende plekken in Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea. “Paddenstoelkoralen kunnen als representatieve indicatorgroep worden gebruikt voor de biodiversiteitspatronen van rifkoraalsoorten in het algemeen. Als we veel verschillende soorten paddenstoelkoralen vinden, duidt dat meestal ook op een extreem hoge biodiversiteit in andere groepen koraalsoorten”, zegt dr. Bert Hoeksema, hoofd Mariene Zoölogie bij NCB Naturalis.

Hoeksema gaf leiding aan het biodiversiteitsteam, dat de soortenrijkdom van paddenstoelkoralen, rifvissen, garnalen, galkrabben, slakken en algen in kaart bracht.

Dr. Charles Fransen ontdekte twee nieuwe garnalensoorten en drs. Sancia van der Meij in elk geval één nieuwe galkrab, die alle nog onbekend zijn voor de wetenschap.

Ook de hoge aantallen vissoorten die op diverse plekken geteld zijn, tonen aan dat Semporna een van de rijkste gebieden binnen de Koraaldriehoek is. Dr. Kent Carpenter, hoogleraar Biological Sciences van Old Dominion University: “Op sommige van de rijkste koraalriffen telden we evenveel vissoorten als bij de hoogste tellingen in de Filippijnen, en meer dan we zelf in Indonesië hebben waargenomen.” Er zijn in totaal 844 soorten vis in Semporna geteld.

Het team dat de gezondheid van de riffen analyseerde, gebruikte daarvoor een aangepaste ReefCheck methode. Gedurende 60 duiken is in totaal 12 kilometer koraalrif in kaart gebracht. De eerste resultaten laten zien dat de gezondheid van het rif varieert van slecht tot uitstekend. Voor 5% van de in kaart gebrachte gebieden was de bedekking door levend koraal “uitstekend”. Voor 23% was dit “goed”, voor 36% “redelijk” en voor 36% “slecht”. Op diverse plekken werden tekenen van koraalverbleking en mogelijke koraalziektes gezien. Semporna heeft verschillende plekken met een goede koraalbedekking, maar de invloed van de mens is op bijna alle plekken zichtbaar, in de vorm van explosiekraters, onontplofte bommen, verloren vistuig en ander afval.

Met de conclusies dat de koraalbiodiversiteit van extreem hoog niveau is, en dat tegelijkertijd de riffen een relatief slechte gezondheid vertonen, kan een goede basis gelegd worden voor een duurzaam beheer van de riffen. Semporna is niet alleen een top duikbestemming dankzij het zeer bekende Sipadan, het kan bovendien een van de belangrijkste hotspots voor mariene biodiversiteit zijn binnen de Koraaldriehoek en daarmee in de wereld. Vele duizenden bewoners van het gebied zijn bovendien voor hun voortbestaan en inkomen afhankelijk van deze riffen.

Video’s met beelden van het onderzoek, interviews van de expeditieleden, lokale verhalen en de aankondiging van de resultaten zijn te zien op:  www.ncbnaturalis.nl.

 

AddThis Social Bookmark Button


Zweedse korhoenders naar Nederland

APS: Zweedse korhoenders moeten Nederlands icoon voor uitsterven behoeden. Het gaat slecht met de laatste populatie wilde korhoenders in Nederland. Een nieuw onderzoeksrapport van Alterra toont aan dat de populatie op de Sallandse Heuvelrug wellicht nog te redden is door het bijplaatsen van wilde korhoenders.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com