Home Planeet aarde Klimaat Earth Hour 2015 groot succes in Nederland

Earth Hour 2015 groot succes in Nederland

Door het hele land is zaterdagavond klokslag halfnegen het licht een uur uitgegaan voor Earth Hour. Een record van bijna 140 beeldbepalende gebouwen dompelden zich in duisternis. In dorpen en steden waren allerlei activiteiten in het donker. Nederland is een van de 172 landen die meedoen aan de negende editie van Earth Hour, dé jaarlijkse oproep van de wereldbevolking voor meer actie tegen klimaatverandering.

Earth Hour wordt inmiddels breed omarmd in Nederland. In steden als Leeuwarden, Gouda en Rotterdam waren akoestische concerten in het donker. In Wageningen stond de hele Markt in het teken van Earth Hour. Veel restaurants deden ook mee met candle light dinners. Opvallend was het enthousiasme om thuis met vrienden en bekenden Earth Hour door te brengen. Op social media waren veel berichten over diners en borrels bij kaarslicht, gezinnen die het bordspel uit de kast haalden of mensen die eens vroeg naar bed gingen. Ook voetballiefhebbers lieten zien dat ze tijdens Nederland-Turkije meededen aan Earth Hour. De tv bleef aan voor het voetbal, maar in de rest van het huis ging het licht een uur uit.

Earth Hour-initiatieven

Wereldwijd waren ook bijzondere Earth Hour-initiatieven. Zo haalde het WNF in Rusland honderdduizend handtekeningen op met de oproep aan president Poetin om olieboringen op de Noordpool te verbieden. In Parijs werd vanavond onder de Eiffeltoren op een dansvloer duurzaam energie opgewekt. In Brazilië staat Earth Hour in het teken van de ergste droogte in zeventig jaar die volgens wetenschappers mede wordt veroorzaakt door grootschalige boskap en klimaatverandering. Het WNF hield een petitie met de oproep om boskap drastisch te verminderen. En in centraal Afrika waren kunstmanifestaties met kinderen over natuurbescherming.

Het bekendste beeld van Earth Hour zijn de iconische gebouwen die in duisternis worden gedompeld. In Nederland deed WNF-ambassadeur André Kuipers het licht uit van Het Scheepvaartmuseum. Het museum is partner van het WNF. Andere opvallende bouwwerken die op zwart gingen, waren onder meer de Magere Brug in Amsterdam, De Kuip en de Euromast in Rotterdam, de Domtoren in Utrecht, de Martinitoren in Groningen, de St Janskathedraal in Den Bosch, de St. Janskerk in Gouda, de Burcht in Leiden en de Waag in Deventer.

Wereldberoemde monumenten

Internationaal gingen de lichten uit van wereldberoemde monumenten als het tempelcomplex Prambanan in Indonesië (Java), Tsing Ma Bridge in Hongkong de uitgelichte Tafelberg in Kaapstad, het Akropolis in Athene, La Sagrada Familia in Spanje, de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome. Earth Hour trekt nu naar Noord- en Zuid-Amerika, waar ook 20.30 uur lokale tijd de lichten doven. Earth Hour eindigt bij eilandstaten in de Stille Zuidzee, waar de bevolking een etmaal het startsein gaf. Over een paar uur doven de lichten van onder meer de Golden Gate Bridge in San Fransisco en het gigantische beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.

 

AddThis Social Bookmark Button

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Goed en slecht nieuws voor plant- en diersoorten

Het Wereld Natuur Fonds heeft gemengde gevoelens bij de uitkomst van de Conventie voor Biodiversiteit (CBD). Vrijdagavond 29 oktober werden afgevaardigden uit 190 landen het in Japan eens over maatregelen die het uitsterven van plant-en diersoorten tot staan moeten brengen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com