Home Planeet aarde Klimaat Bos laten staan in strijd tegen klimaatverandering

Bos laten staan in strijd tegen klimaatverandering

De regeringen van Guyana en Noorwegen slaan twee vliegen in één klap: ze gaan de bossen beter beschermen én de uitstoot van CO2 verminderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om de afspraken vast te leggen tekenden de overheden een akkoord en stelt Noorwegen ruim 167 miljoen euro beschikbaar.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de overeenkomst.
Doel van het akkoord is om in Guyana projecten te starten die ontbossing tegen gaan. Dit is in eerste instantie goed om het leefgebied van duizenden plant- en diersoorten te beschermen. Daarnaast is ontbossing is verantwoordelijk voor 20% van de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2. Dus helpt het tegengaan van ontbossing ook om klimaatverandering tegen te gaan.

Dit principe wordt REDD genoemd. Door te ‘ademen’ slaan bomen grote hoeveelheden koolstof op. Die opslag vindt plaats in zichzelf en in de bodem waarop de bomen groeien. Als bomen afsterven en de grond verschraalt, wordt de opgeslagen koolstof weer uitgestoten en komt als CO2 in onze atmosfeer terecht. Daar zorgt de grote hoeveelheid broeikasgas voor opwarming van de aarde. REDD staat voor Reduced Emissions from Deferestation and forest Degredation.

Geld verdienen
De overeenkomst tussen Guyana en Noorwegen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze REDD-methode. Een methode waarbij geen geld wordt verdiend aan het kappen van bos, maar juist aan het behoud daarvan. Deze methode moet in de toekomst namelijk in een groot aantal bosrijke landen worden toegepast. Daarnaast is het akkoord bijzonder omdat het geld ook kan worden geïnvesteerd in armoedebestrijding, een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in veel landen.

Volgend jaar stort Noorwegen de eerste 20 miljoen euro voor het project in een fonds gestort. Guyana moet dan laten zien op welke bosbeschermingsprojecten het inzet in de strijd tegen klimaatverandering. Zijn de projecten succesvol, dan krijgt Guyana de jaren daarna de rest van het geld.

Het WNF riep vorige maand tijdens het Wereld Bosbouw Congres (World Forestry Congress) in Brazilië de wereldleiders op om in 2020 de ontbossing tot staan te hebben gebracht. REDD kan een belangrijke rol spelen om dit voor elkaar te krijgen.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Semporna hoogste marine biodiversiteit ter wereld

Record aantal soorten gevonden waaronder enkele nieuwe garnalen en krabben. De eerste resultaten van de Semporna Marine Ecological Expedition (SMEE) eind 2010 duiden erop dat Semporna wellicht de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld herbergt.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com