Home Planeet aarde Natuur Mens veroorzaakt uitstervingscrisis amfibieën

Mens veroorzaakt uitstervingscrisis amfibieën

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van de grootste uitstervingscrisis sinds het verdwijnen van dinosauriërs miljoenen jaren geleden. Vooral amfibieën worden met uitsterven bedreigd. Ze prijken dinsdag bovenaan de lijst van bedreigde diersoorten van het Internationaal Comité voor Natuurbehoud (IUCN). Van de 47.677 onderzochte dier- en plantensoorten worden er 17.291 met uitsterven bedreigd. 869 soorten zijn al uitgestorven of bestaan alleen nog in gevangenschap.


De oorzaken zijn onder meer het massaal kappen van bomen, het leegvissen van oceanen, milieuvervuiling en klimaatverandering.

Zo staat de Kihansi Spray Toad, een pad die alleen voorkomt in de omgeving van de Kihansi watervallen in Tanzania, op het punt van uitsterven door de aanleg van een dam. De hoeveelheid water in zijn leefgebied is daardoor met 90 procent afgenomen.

Kennis

De IUCN roept op zo snel mogelijk het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Volgens de directeur van de Nederlandse afdeling van IUCN is er genoeg kennis voorhanden om de economie zo in te richten dat het binnen de kritieke grenzen past die de ecologie stelt.

Nieuwe technologieën in de landbouw, bos- en waterbeheer kunnen bijdragen aan grootschalig ecosysteemherstel.

Consumenten

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stelt dat niet alleen overheden maar ook consumenten hun steentje kunnen bijdragen.
Vakantie vieren in eigen land, een dag geen vlees eten, houten tuinmeubelen met het FSC-keurmerk kopen of een verantwoord gevangen vis grillen zouden de druk op de biodiversiteit aanmerkelijk verlagen.Bron: WNF

 

AddThis Social Bookmark Button

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Klein Profijt is ideaal voor noordse woelmuizen

Het Deltanatuurgebied Klein Profijt is één van de laatste zoetwatergetijdengebieden die vroeger langs de Oude Maas veelvuldig voorkwamen. De kreken in het gebied waren dichtgeslibd.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com