Home Planeet aarde Natuur Mens veroorzaakt uitstervingscrisis amfibieën

Mens veroorzaakt uitstervingscrisis amfibieën

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van de grootste uitstervingscrisis sinds het verdwijnen van dinosauriërs miljoenen jaren geleden. Vooral amfibieën worden met uitsterven bedreigd. Ze prijken dinsdag bovenaan de lijst van bedreigde diersoorten van het Internationaal Comité voor Natuurbehoud (IUCN). Van de 47.677 onderzochte dier- en plantensoorten worden er 17.291 met uitsterven bedreigd. 869 soorten zijn al uitgestorven of bestaan alleen nog in gevangenschap.


De oorzaken zijn onder meer het massaal kappen van bomen, het leegvissen van oceanen, milieuvervuiling en klimaatverandering.

Zo staat de Kihansi Spray Toad, een pad die alleen voorkomt in de omgeving van de Kihansi watervallen in Tanzania, op het punt van uitsterven door de aanleg van een dam. De hoeveelheid water in zijn leefgebied is daardoor met 90 procent afgenomen.

Kennis

De IUCN roept op zo snel mogelijk het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Volgens de directeur van de Nederlandse afdeling van IUCN is er genoeg kennis voorhanden om de economie zo in te richten dat het binnen de kritieke grenzen past die de ecologie stelt.

Nieuwe technologieën in de landbouw, bos- en waterbeheer kunnen bijdragen aan grootschalig ecosysteemherstel.

Consumenten

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) stelt dat niet alleen overheden maar ook consumenten hun steentje kunnen bijdragen.
Vakantie vieren in eigen land, een dag geen vlees eten, houten tuinmeubelen met het FSC-keurmerk kopen of een verantwoord gevangen vis grillen zouden de druk op de biodiversiteit aanmerkelijk verlagen.Bron: WNF

 

AddThis Social Bookmark Button


Verlies van soorten is dure aangelegenheid

Verlies van plant- en diersoorten kan Europa jaarlijks tot 1,1 triljoen euro kosten. Dat blijkt nu de Europese Commissie deze week verschillende scenario's heeft geopenbaard over het behoud van soorten na 2010. Het WNF pleit voor scherpe maatregelen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com