Home Planeet aarde Natuur Bijzondere wetlands Congo internationaal beschermd

Bijzondere wetlands Congo internationaal beschermd

In Congo krijgen drie zeer bijzondere, waterrijke gebieden (wetlands) de status van internationaal beschermd gebied. Het Wereld Natuur Fonds is trots, want de natuurbeschermingsorganisatie heeft er samen met de Congolese overheid hard aan gewerkt om meer unieke gebieden een beschermde Ramsarstatus te geven. Congo heeft nu in totaal tien beschermde wetlands met een oppervlakte van maar liefst 11,7 miljoen hectare.

Van levensbelang

De moerassen en meren zijn van levensbelang voor bedreigde diersoorten als nijlpaarden, olifanten, gorilla’s en chimpansees. Ook komen er honderden vissoorten voor die een belangrijke voedselbron voor de lokale bevolking zijn. Daarnaast zijn de waterrijke gebieden belangrijke pleisterplaatsen voor meer dan tweehonderd vogelsoorten.

Behalve de bescherming van de kwetsbare ecosystemen biedt de speciale status van de gebieden ook kansen voor de ontwikkeling van ecotoerisme.

Top

De aankondiging van Congo komt precies in de week dat in India de top over biodiversiteit COP-CBD is begonnen. Twee jaar geleden besloten de deelnemende regeringen om de wereldwijde achteruitgang van de natuur te stoppen. Eén van deze doelen is dat in 2020 minstens 17% van het land en 10% van de wereldzeeën beschermd gebied zijn. Congo laat met haar aanpak voor de Ramsargebieden zien hoe landen aan deze doelen kunnen voldoen.

 

De drie nieuwe wetlands in Congo zijn:

• Odzala Kokoua: een gebied van 1,300,000 ha in het afgelegen noorden

• Ntokou Pikounda: 427,200 ha, ligt ten zuid-oosten van Odzala Kokoua

• Vallée du Niari: 1,581,000 ha in het zuiden van Congo

 

Ramsar Conventie

De Ramsarconventie is een verdrag tussen lidstaten waarin afspraken staan over hetbeschermen van bijzondere wetlands. Het WNF, al vanaf het begin betrokken bij de Ramsarconventie, ziet het als een belangrijke taak om landen met bijzondere wetlands over te halen om het verdrag te tekenen. Ook helpt het WNF de overheden met het benoemen van nieuwe Ramsargebieden en het opstellen van goede beheersplannen voor die gebieden. Sinds op 2 februari 1971 in de Iraanse plaats Ramsar de internationale afspraken zijn gemaakt, zijn al 160 landen aangesloten. Elk jaar, op 2 februari, wordt wereldwijd met World Wetlands Day aandacht gevraagd voor het belang van de wetlands.

 

AddThis Social Bookmark Button


Semporna hoogste marine biodiversiteit ter wereld

Record aantal soorten gevonden waaronder enkele nieuwe garnalen en krabben. De eerste resultaten van de Semporna Marine Ecological Expedition (SMEE) eind 2010 duiden erop dat Semporna wellicht de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld herbergt.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com