Home Planeet aarde Natuur Ara’s en tapirs beschermd door aankoop natuur

Ara’s en tapirs beschermd door aankoop natuur

IUCN NL maakt de aankoop van 2.688 hectare tropische natuur in Zuid-Amerika en de lease van nog eens 900 hectare in Myanmar mogelijk. Hiermee draagt de natuurorganisatie vanaf 1 januari 2013 bij aan de bescherming van zeldzame iconische soorten als de blauwkeel-ara, de geelstaartwolaap en de Midden-Amerikaanse tapir.

In totaal gaat het om zes gebieden in Guatemala, Nicaragua, Ecuador, Bolivia, Peru en Myanmar. De aankopen met een totaalbedrag van 418.000 euro worden gedaan vanuit het fonds Small Grants for the Purchase of Nature (SPN). IUCN NL beheert dit fonds sinds 2001 met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Uniek op aarde
“De strategische aankoop van natuurgebieden is cruciaal om ecosystemen en biodiversiteit op de lange termijn te beschermen”, zegt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Veel van de natuurgebieden die lokale ngo's met onze fondsen verwerven zijn uniek op aarde. Het Barba Azul Reservaat in Bolivia bijvoorbeeld, waar IUCN NL de aankoop van 1.900 hectare mogelijk maakt, herbergt de grootste populatie blauwkeel-ara’s ter wereld.” Deze papegaai wordt volgens de IUCN Rode Lijst ernstig bedreigd: naar schatting zijn er nog zo'n 400 vogels in het wild te vinden.

Onder druk
De gebieden die het SPN-fonds steunt staan onder ernstige druk. “Zonder bescherming zouden ze simpelweg verdwijnen, bijvoorbeeld door grootschalige houtkap”, zegt Hoogeslag. “In Ecuador is al zeker 96 procent van het oorspronkelijke kustwoud verloren gegaan. Dit wordt dan ook gezien als meest bedreigde tropische bosgebied ter wereld.” Met geld van het SPN-fonds kan het Jama-Coaque reservaat aan de Ecuadoriaanse kust uitgebreid worden met 90 hectare, tot 361 hectare. “Dat lijkt weinig, maar dit stuk land vormt een belangrijke verbinding tussen twee stukken bos. Het beschermde leefgebied van dieren en planten wordt hiermee in een klap een stuk groter.”

In totaal ontving IUCN NL dit jaar tachtig projectvoorstellen van natuurorganisaties in zuidelijke landen. De zes projecten waarvoor financiering is goedgekeurd gaan begin 2013 van start.

 

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Goed en slecht nieuws voor plant- en diersoorten

Het Wereld Natuur Fonds heeft gemengde gevoelens bij de uitkomst van de Conventie voor Biodiversiteit (CBD). Vrijdagavond 29 oktober werden afgevaardigden uit 190 landen het in Japan eens over maatregelen die het uitsterven van plant-en diersoorten tot staan moeten brengen.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com