Home Planeet aarde Natuur Twee winnaars wedstrijd Natuurverdubbelaar

Twee winnaars wedstrijd Natuurverdubbelaar

De wedstrijd 'Gezocht: Nederlandse Natuurverdubbelaar' heeft twee winnaars opgeleverd: Het 'adopteer een dier' idee van student Iris de Boer en het filmpje van Stefan Sand, Merijn Biemans en Christoph Janzing over een online platform om samen de natuur te 'verzestienmiljoenen'.

De vier winnaars hebben vandaag tijdens een feestelijke uitreiking in Zeist van jurylid Prinses Irene een cheque ontvangen voor een inspiratiereis naar de Donau delta, een van de vijf Rewilding Europe gebieden. Tweede deel van de prijs is een interview met de winnaars over hun ideeën in dagblad Trouw dat vrijdag verschijnt.

 

Bevlogen

Uit de shortlist van 15 inzendingen eindigden deze twee inzendingen ex aequo. Door deze verrassende uitslag besloot de jury tot een vervolgopdracht waarbij de twee plannen samengevoegd moesten worden. Juryvoorzitter Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) licht toe: “Deze twee inzendingen sprongen eruit en sloten ook nog eens goed op elkaar aan. We waren onder de indruk van het bevlogen pleidooi van de 20-jarige student, Iris de Boer. Ze wil niet langer van ouderen de verhalen horen dat het vroeger één groot feest van geluiden in de natuur was als de lente begon. Ze wil het zelf meemaken en hoopt haar generatie wakker te schudden en te inspireren. Dat soort jonge mensen hebben we nodig om de natuur te verdubbelen.”

Volgens Iris de Boer kan de natuur vooral verdubbeld worden in en rond de stad. Dichtbij de mensen. Ze wil in navolging van acties voor diersoorten als de tijger en de reuzenpanda voor elke Nederlandse stad een ‘actiedier’ uitroepen. De gedachtegang is dat iedereen, van jong tot oud, zich dan inzet. Dit komt uiteindelijk niet alleen deze ene soort, maar zijn hele leefgebied ten goede. Als voorbeeld noemt ze de stad Utrecht, die als actiedier de vleermuis zou kunnen krijgen. Andere steden krijgen een ander dier toegewezen, zoals bijvoorbeeld de eekhoorn, de uil, de otter en de vlinder.

Inspirerend online platform

Volgens de jury sloot het idee om natuur dichterbij te brengen naadloos aan bij het online platform van Stefan, Merijn en Christoph. Deze enthousiaste jonge professionals hebben een prachtig filmpje gemaakt waarin ze uitleggen dat natuur weer deel moet uitmaken van ons dagelijks leven. Hun website is bedoeld om ideeën voor natuurverdubbeling te verzamelen en kennis te bundelen. Misschien wel het belangrijkst: ze willen met het platform anderen inspireren en daar heeft Nederland behoefte aan. De jury geeft graag een podium aan deze jonge natuurdoeners.

 

Young professionals

Doel van de wedstrijd 'Gezocht: Nederlandse ‘Natuurverdubbelaar’ van het WNF en Staatsbosbeheer was het stimuleren van een omslag in het denken over natuur. Natuur wordt vandaag de dag vaak geassocieerd met verlies en problemen terwijl natuur juist een bron van inspiratie is. De organisaties wilden young professionals in de leeftijd van 18 tot 35 jaar uitdagen om een plan in te zenden dat het aantal plant- en diersoorten in Nederland in 2030 verdubbelt.

De jury was aangenaam verrast door de 73 inzendingen. Het enthousiasme en de betrokkenheid waren overduidelijk. In dat opzicht was er sprake van een ‘energie-verdubbelaar’ op dit onderwerp.

In de jury van de wedstrijd zaten: Prinses Irene, Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid voor D66), Willem Schoonen (hoofdredacteur Trouw), Theunis Piersma (hoogleraar trekvogelecologie RUG), Chris Kalden (directeur Staatsbosbeheer) en Johan van de Gronden (directeur WNF).

 

AddThis Social Bookmark Button


Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com