Home Planeet aarde Natuur Natuurmonumenten: aankoop natuur moet sneller

Natuurmonumenten: aankoop natuur moet sneller

De Nederlandse provincies moeten de komende zes jaar veel méér gronden voor natuur aankopen dan de afgelopen twintig jaar is gebeurd. Alleen met een fikse stijging blijft voltooiing van de zogenoemde Ecologische Hoofd Structuur (EHS) in zicht. Dat stelt Vereniging Natuurmonumenten na onderzoek onder alle Nederlandse provincies.

Deze zijn verantwoordelijk voor het aankopen en inrichten van natuur. In 2015 moeten volgens afspraak alle gronden voor de operatie zijn aangekocht, in 2018 moet dit netwerk van aaneengesloten natuurgebieden volledig zijn ingericht.
Vanaf begin jaren negentig is in Nederland gemiddeld 9.000 hectare per jaar aangekocht. Dat tempo moet volgens Natuurmonumenten omhoog naar 15.000 hectare per jaar. „Er moet een schep bovenop”, aldus directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten. Ook het middel van onteigening moet in geval van onwillige boeren niet worden geschuwd. Dat het maximum aantal onteigeningen in Nederland 10 procent mag bedragen, zoals minister Verburg (Natuurbeheer, CDA) stelt, heeft geen zin. „Die 10 procent is een onzingetal”, aldus De Graeff.

Van de afgesproken hoeveelheid van 730.000 hectare natuur in Nederland, ontbreekt nog 110.000 hectare. Deze gronden moet worden aangekocht oor grote terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen, maar ook door boeren en door particulieren. De terreinbeheerders hebben 75 procent van de grond inmiddels in handen, de boeren 60 procent. Volgens Natuurmonumenten verloopt het natuurbeheer door particulieren ronduit teleurstellend. Daarvan is nog maar 20 procent binnengehaald.

Volgens Natuurmonumenten verschilt de „politieke wil” aanzienlijk. Provincies als Noord-Brabant, Zeeland, Drenthe en Flevoland. Zij werken „planmatig” en doen aan voorfinanciering en het toekennen van volledige schadeloosstellingen voor boeren. Minder goed verloopt de grondaankoop met name in Noord-Holland, Utrecht en Overijssel. Te vaak, aldus directeur De Graeff, kiezen deze provincies de „weg van de minste weerstand”, door af ter wachten welke gronden beschikbaar komen.

Er is veel discussie over nut en interesse voor natuurbeheer door particulieren. Natuurmonumenten is daar voorstander van, mits de vergoedingen voor particulieren hoog genoeg zijn om hoogwaardige natuur te halen en dit op de juiste locaties gebeurt. De organisatie steunt particulieren in hun pogingen om gelijk te worden behandeld met grote terreinbeheerders. Maar als de belangstelling onder particulieren zo laag blijft als nu, dan moeten de natuurgronden wel worden „doorgeleverd” aan grote terreinbeheerders. „Anders krijg je een stuwmeer aan hectares die niet kunnen worden ingericht”, aldus De Graeff.
Bron:nrc.nl/binnenland/article2148979.ece/ Natuurmonumenten_aankoop_natuur_moet_sneller


 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com