Home Planeet aarde Natuur Voor veevoer wordt nog steeds op grote schaal oerwoud gekapt

Voor veevoer wordt nog steeds op grote schaal oerwoud gekapt

Milieudefensie wil dat Nederlandse veevoerbedrijven stoppen met import van soja- en palmproducten en kiezen voor regionaal veevoer. Uit onderzoek van Alterra en Livestock Research, onderzoeksinstituten van Wageningen University and Research centre, blijkt dat, ondanks het voornemen van veevoerbedrijven om meer Europese grondstoffen te gebruiken, het percentage soja- en palmproducten van buiten Europa in ons veevoer niet is veranderd. Door de groeiende vraag naar soja- en palmproducten voor ons veevoer vindt grootschalige ontbossing plaats. Boskap draagt in belangrijke mate bij aan klimaatverandering.

 

Schuldig aan ontbossing

Nederlandse veevoerbedrijven spraken in 2011 af om meer grondstoffen uit Europa te halen om het milieu te sparen. Nu blijkt dat het percentage soja- en palmproducten in het veevoer voor de Nederlandse veestapel geen enkele afname vertoont. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie: “Het is duidelijk dat we de regionalisering van veevoer niet over moeten laten aan de sector.” Om klimaatverandering terug te dringen moeten we ons eigen veevoer gaan verbouwen. Daar zijn goede Europese alternatieven voor waar geen oerwoud voor wordt gekapt. Ontbossing is de op één na grootste bron van broeikasgassen en draagt daardoor bij aan klimaatverandering. “De veevoersector laat het afweten en maakt zich schuldig aan verdergaande ontbossing. Milieudefensie wil dat de veevoersector stopt met de import van soja- en palmproducten en gebruik gaat maken van regionaal veevoer,” aldus Pluimers.

Niet transparant

Uit onderzoek van CLM, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel en milieu, blijkt dat veevoerbedrijven niet transparant zijn over de herkomst van hun grondstoffen. Daardoor is onbekend waar grondstoffen voor veevoer precies vandaan komen. Pluimers: “De overheid moet het verplicht stellen dat veevoerbedrijven melden waar hun grondstoffen vandaan komen. Burgers hebben er recht op om te weten wat ze eten.”

28.000 handtekeningen

Al ruim 28.000 mensen tekenden een petitie voor veevoer met enkel grondstoffen uit Europa en er komen elke dag handtekeningen bij.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen

"For Your Taste Only", de eerste 100% BIOLOGISCHE KAASZAAK van Nederland vindt u in Amsterdam in de Maasstraat 118
For Your Taste Only heeft ruim 150 soorten biologische kaas in haar assortiment.

Bij ons kunt u ook terecht voor uw relatie- en kerstgeschenken. We hebben zo'n twintig verschillende geschenkpaketten samengesteld, waaronder een aantal wijn-kaaspakketten en bier-kaaspakketten.

For Your Taste Only is in de wijnwinkel van By the Grape Winery gevestigd als shop-in-shop. Niels Wallin, de initiatiefnemer van FYTO, merkt dat de klanten enthousiast zijn over de unieke combinatie.

www.foryourtasteonly.nl


Alle 47.800 soorten van Nederland in één boek

In het boek ‘De Nederlandse biodiversiteit’ wordt de complete Nederlandse biodiversiteit beschreven, 47.800 soorten in totaal. Op 25 november neemt Ronald Plasterk het eerste exemplaar van deze uitgave van NCB Naturalis en Stichting EIS-Nederland in ontvangst.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com