Home Planeet aarde Natuur Voor veevoer wordt nog steeds op grote schaal oerwoud gekapt

Voor veevoer wordt nog steeds op grote schaal oerwoud gekapt

Milieudefensie wil dat Nederlandse veevoerbedrijven stoppen met import van soja- en palmproducten en kiezen voor regionaal veevoer. Uit onderzoek van Alterra en Livestock Research, onderzoeksinstituten van Wageningen University and Research centre, blijkt dat, ondanks het voornemen van veevoerbedrijven om meer Europese grondstoffen te gebruiken, het percentage soja- en palmproducten van buiten Europa in ons veevoer niet is veranderd. Door de groeiende vraag naar soja- en palmproducten voor ons veevoer vindt grootschalige ontbossing plaats. Boskap draagt in belangrijke mate bij aan klimaatverandering.

 

Schuldig aan ontbossing

Nederlandse veevoerbedrijven spraken in 2011 af om meer grondstoffen uit Europa te halen om het milieu te sparen. Nu blijkt dat het percentage soja- en palmproducten in het veevoer voor de Nederlandse veestapel geen enkele afname vertoont. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie: “Het is duidelijk dat we de regionalisering van veevoer niet over moeten laten aan de sector.” Om klimaatverandering terug te dringen moeten we ons eigen veevoer gaan verbouwen. Daar zijn goede Europese alternatieven voor waar geen oerwoud voor wordt gekapt. Ontbossing is de op één na grootste bron van broeikasgassen en draagt daardoor bij aan klimaatverandering. “De veevoersector laat het afweten en maakt zich schuldig aan verdergaande ontbossing. Milieudefensie wil dat de veevoersector stopt met de import van soja- en palmproducten en gebruik gaat maken van regionaal veevoer,” aldus Pluimers.

Niet transparant

Uit onderzoek van CLM, onafhankelijk adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel en milieu, blijkt dat veevoerbedrijven niet transparant zijn over de herkomst van hun grondstoffen. Daardoor is onbekend waar grondstoffen voor veevoer precies vandaan komen. Pluimers: “De overheid moet het verplicht stellen dat veevoerbedrijven melden waar hun grondstoffen vandaan komen. Burgers hebben er recht op om te weten wat ze eten.”

28.000 handtekeningen

Al ruim 28.000 mensen tekenden een petitie voor veevoer met enkel grondstoffen uit Europa en er komen elke dag handtekeningen bij.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Nederlanders vinden nieuwe soorten op Borneo

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com