Home Voedsel Overige Bedrijven weren plofkip uit kantine

Bedrijven weren plofkip uit kantine

Toyota, Unilever, ABN AMRO, Struik en Siemens weren plofkip uit de bedrijfskantine. Wakker Dier schreef ruim 30 toonaangevende Nederlandse ondernemingen aan, met de vraag de plofkip in de kantine te vervangen door kip met minimaal 1 Beter Leven ster. Elf bedrijven zijn inmiddels plofkip-vrij of worden dat uiterlijk 1 januari 2013. Wakker Dier verwacht dat veel bedrijven zullen volgen: “Welk bedrijf wil zijn werknemers nog de omstreden plofkip met voetzweren en borstblaren voorschotelen?”

De betreffende bedrijfskantines

In het kader van haar plofkip-campagne schreef Wakker Dier in juni ruim 30 grote bekende bedrijven aan, met de vraag de plofkip uit de bedrijfskantine te weren, en te vervangen door kip met minimaal 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Siemens, Diemermere (Randstad) en Unilever gaven direct gehoor aan de oproep.  Zij serveren hun werknemers inmiddels geen plofkip meer als vers vlees en zijn ook bezig met omschakeling van de laatste producten, zoals soepen en salades. ABN AMRO en Struik zullen per 1 januari 2013 geheel plofkipvrij zijn. KPMG, Akzo Nobel en Toyota haalden al na een eerdere brief van Wakker Dier de plofkip uit de vitrine.

Bedrijfscatering

Ook in cateringland worden diervriendelijke stappen gemaakt: Prorest zal in 2013 voor alle verse kip zijn omgeschakeld naar 1-sterkip. Cateraar Sodexo belooft in 2015 voor 80% van haar producten om te zijn naar kip met een ster, en pas in 2018 volledig. Deze laatste stap vindt Wakker Dier veel te laat.

Dierenwelzijn als onderdeel van duurzaam ondernemen

Wakker Dier wil dat dierenwelzijn een belangrijker onderdeel gaat uitmaken van de MVO-plannen van bedrijven. Medewerkers kunnen Wakker Dier helpen door via de kantinecheck bij Wakker Dier te melden of hun bedrijf nog plofkip verkoopt.

Plofkip

Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de plofkip, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt door eenzijdig doorfokken, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, skelet, hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Omdat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan, krijgen zij veel last van pijnlijke, open zweren aan hun pootjes en op hun borst.

 

AddThis Social Bookmark Button

Gerelateerde artikelen


Nieuw in Nederland: tijgermug en ribkwal

Tentoonstelling over invasieve soorten en hun effecten op onze natuur. Exotische planten en dieren reizen met de mens mee naar Nederland. Wat voor effecten heeft dat op de Nederlandse natuur, en hoe onderzoek je dat? In de tentoonstelling Nieuw in Nederland geven onderzoekers hierop antwoord.

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com