Home Voedsel Veiligheid Omstreden kleurstoffen

Omstreden kleurstoffen

Ook Xenos stopt met omstreden kleurstoffen - ‘Southampton Six’ gelinkt aan hyperactiviteit en slechtere schoolprestaties - Na Action, Lidl, Albert Heijn en Jumbo, stopt nu ook Xenos met het gebruik van de omstreden kleurstoffen van de Southampton Six.

Dat heeft Xenos aan foodwatch toegezegd. Xenos stopt gefaseerd met de kleurstoffen waarbij het grootste deel van de producten eind dit jaar vervangen zal zijn en uiteindelijk eind 2017 Xenos geheel vrij is van producten met de kleurstoffen. Afgelopen maand had Xenos al enkele maatregelen genomen maar deed toen nog geen toezegging om geheel te stoppen. Die belofte doet Xenos nu gelukkig wel. Sinds 2010 moet op producten met deze kleurstoffen een veiligheidswaarschuwing worden geplaatst nadat onderzoekers concludeerden dat de kleurstoffen schadelijk kunnen zijn: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” foodwatch is blij met het nieuwe campagnesucces: “Snoep en frisdrank verkopen waar een gezondheidswaarschuwing voor nodig is, dat moet je als bedrijf helemaal niet willen.”

 

Omstreden kleurstoffen met veiligheidswaarschuwing

Azo-kleurstoffen staan al lange tijd ter discussie. Een doorbraak in de discussie volgde nadat wetenschappers van de Universiteit van Southampton in 2007 op basis van onderzoek concludeerden dat de vijf azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en één andere kleurstof, E104, hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Sindsdien worden deze kleurstoffen de 'Southampton Six' genoemd. De Engelse overheid, opdrachtgever van het onderzoek, adviseerde ouders en fabrikanten vervolgens om de kleurstoffen voortaan te mijden. Een deskundigenpanel van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA, dat de Europese Commissie adviseert, vond een verbod echter nog niet nodig. De Raad van Ministers van Europa besloot vervolgens fabrikanten wel te verplichten vanaf 2010 op producten met deze kleurstoffen een gezondheidswaarschuwing te plaatsen: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” Een deel van de fabrikanten stapte daarna over op natuurlijke kleurstoffen of geen kleurstoffen. Maar bij de start van de campagne van foodwatch zomer vorig jaar, werden in supermarkten nog altijd tientallen producten met deze omstreden kleurstoffen verkocht. Sindsdien hebben Albert Heijn, Jumbo, Action en Lidl al toegezegd te stoppen met de verkoop van producten met de kleurstoffen. Daar komt nu dus Xenos bij.

 

AddThis Social Bookmark Button


Een op de vijf reptielen dreigt uit te sterven

Negentien procent van alle reptielen ter wereld wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zoological Society of London (ZSL) in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Lees meer...

Energiezuinig verbouwen extra aantrekkelijk gemaakt door overheid. Het aan brengen van energiezuinige verbouwingen is aantrekkelijker geworden door financiële steun van de overheid. Het bedrijf dat isolatie aanbrengt aan het dak, de gevel of de vloer mag een laag btw-tarief rekenen. Isolatieglas is te koop met subsidie.

www.subsidiewoningisolatie.nl
www.subsidiegevelisolatie.nl
www.subsidiedakisolatie.nl
www.subsidievloerisolatie.nl
www.subsidiedubbelglas.nl

Bekijk deze site op uw mobiele telefoon.
Gebruik de QR-Code.
Of surf naar: http://m.duurzaamverder.nl
buyanessaysonline.com