Betere aanpak oliebestrijding Waddenzee

Door samenwerking met de gebiedsbeheerders en calamiteitenbestrijders kan de oliebestrijding op de Waddenzee verder worden verbeterd.
Complexe oliebestrijding
Nederland is internationaal befaamd om haar oliebestrijding. Met veegarmen kan in korte tijd veel olie worden opgeruimd op open water. Oliebestrijding in de Waddenzee is complex omdat dit gebied bestaat uit ondiepe geulen, droogvallende platen en slikkige delen. Het opruimen met veegarmen is daar beperkt bruikbaar. En soms is er maar 1 getij de tijd om grote ecologische schade te voorkomen
Samenwerken voor optimale oliebestrijding
Door samenwerking kan de oliebestrijding op de Waddenzee verder worden verbeterd. Het spoorboekje is geschreven voor gebiedsbeheerders en calamiteitenbestrijders. Zij kunnen Rijkswaterstaat bij een olieramp ondersteunen in de bestrijding. Zo kan er met meer materiaal, op een gerichte manier sneller ingegrepen worden voor een optimale oliebestrijding in de Waddenzee.
Als waterkwaliteitsbeheerder heeft Rijkswaterstaat de komende maanden gesprekken met beheerders en andere lokaal betrokkenen over de implementatie van het spoorboekje. In een plan van aanpak per gebied komen afspraken over hoe te handelen, hoe te oefenen, wie waarvoor verantwoordelijk is en de financiën.
Do's en don'ts
Het Ecologische spoorboekje helpt bij de afweging of er wel of niet ingegrepen moet worden en welke bestrijdingsmaterialen het beste kunnen worden gebruikt. Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Aan de hand van het boekje kunnen afspraken worden gemaakt over hoe te handelen als olie de kust bereikt.
Bron: Rijkswaterstaat